Acélcső sajtolás

Acélcső sajtolás pneumatikus talajrakétával -
technológia rövid ismertetése:

A bontásmentes technológiák közé tartozó eljárás. Sűrített levegő kényszeríti alternáló mozgásra a haszoncső elejére rögzített rakéta dugattyúját, amely ütőmunkát fejt ki az eszköz orrán elhelyezkedő vésőfejen, így biztosítva talajkiszorítás mellett az előrehaladást.

Nagyobb törmeléket, kavicsot tartalmazó talajban az úgynevezett aktív fejes rakétát használjuk, amelynél a vésőfej el tud mozdulni a rakéta testéhez képest, így az ütőerő az eszköz elején koncentrálódik és szétzúzza, vagy félrenyomja az akadályokat a fúró előtt. A rögzített fejes rakéta lazább talajokban eredményesebb.

Pneumatikus acélcső sajtolás alkalmazhatósága:

Az eljárással pontos furatok készíthetőek maximum 25 méter hosszban, 55- 200 mm átmérőben. A rakéta használható minden tömöríthető talajban: úgymint agyagos homok, agyag stb, bizonyos esetekben kevés kavicstartalom mellett is.

Minimális helyigénye: hossza - a rakéta hosszának másfélszerese, szélessége - a rakétát működtető személy elférjen, mélység: 0,2m –rel a mélyebb fektetendő mélységnél. Előnyei: könnyen beállítható, egyszerű, gyors, kábelek és több fajta cső (KPE, PVC, acél) telepíthető az eljárással. Minimális munkaterületre és kiegészítő eszközökre van szükség az alkalmazásakor, így sok esetben gazdaságos alternatívája, a nagyobb, drágább irányított fúróberendezésnek.

a módszer lényege

a rakéta dugattyúját sűrített levegő kényszeríti alternáló mozgásra, amely ütőmunkát fejt ki az eszköz orrán elhelyezkedő vésőfejen

Acélcső sajtolás pneumatikus talajrakétával

Acélcső sajtolás verőkossal -
a technológia rövid ismertetése:

Ez a felszínbontás nélküli közműépítéshez tartozó eljárás, melynek során az elhelyezendő acélcsövet speciális csőbeverő berendezéssel (kossal) ütik át a keresztezendő létesítmény (út, vasút, vízátfolyás, közmű, stb.) alatt.

A GRUNDORAM-ot (pneumatikus verőkos) sűrített levegő hajtja, nem szükséges hozzá fix alátámasztás, a beverendő cső végéhez hevederek rögzítik. Az első cső peremére vágósaru szerelhető, mellyel a haszoncső védhető, maga a verőegység a csőhöz verőkúppal, verőszegmenssel, nem kényszerkapcsolattal csatlakozik.

Az első csőtag sajtolása után a kost leszerelik és következő csődarabot hozzáhegesztik a bevert csőhöz, majd ehhez rögzítik vissza a kost és folytatják a cső beverését. Ezt a folyamatot addig ismétlik újra és újra, amíg elérik a kívánt csőhosszt.

A következő lépés a csőben lévő talaj eltávolítása, ami szintén sűrített levegővel, vagy womával egyszerűen megoldható.

Verőkosos acélcsősajtolás alkalmazhatósága:

Ahol a talajkiszorításos módszerek (pneumatikus talajrakétával végzett csősajtolás) a talajkörnyezet, vagy a kívánt átmérő miatt nem alkalmazható.

A Tracto-Technik Apollo típusú kosa például 40.000 J ütőenergia segítségével akár 3.000 mm átmérőjű csövekhez is alkalmazható. Az általunk alkalmazott gép GRUNDORAM csőverő a közepes (kb.: 500 mm) átmérőjű acélcsövek 1-5-ig terjedő fejtési osztályú talajokban való telepítésére alkalmas.

a módszer lényege

a pneumatikus verőkost sűrített levegő hajtja, nem szükséges hozzá fix alátámasztás, a beverendő cső végéhez hevederek rögzítik

Kinek, mikor és milyen célra ajánlható az acélcső sajtolás?

Az acélcső sajtolás a felszínbontás nélküli közműépítéshez tartozó eljárás, melynek során az elhelyezendő acélcsövet hidraulikus sajtoló berendezéssel vagy speciális csőbeverő berendezéssel (KOSSAL) sajtolják, vagy ütik át a keresztezendő létesítmény:

bármilyen út | vasúti sínek | vízátfolyások | közművezetékek

.... stb. alatt!

Mire alkalmas:
az általunk alkalmazott gép a GRUNDORAM típusú csőbeverő gép. Alkalmas közepes és nagyobb (500 mm) átmérőjű acélcsövek pontos telepítésére változó hosszban (csőátmérő mm-ben 10-el osztva adja meg a furathosszt m-ben), 1-5-ös fejtési talajosztályú talajokban (bizonyos esetekben 6- os fejtési talajosztályban is).

Előnyei:

 • a dinamikus ütőmunkával történő hajtás miatt a cső elején lévő vágóél könnyen szétzúzza az előtte lévő akadályokat, nem pedig félrenyomja őket így a célpontosság jobb, mint a hagyományos sajtolás estében
 • nincs fix támasz, nincs csiga, amely elakadhat
 • rövid felállítási idő
 • egyszerű kezelés
 • verőkúppal több csőátmérőhöz illeszthető
 • személygépkocsival és utánfutóval szállítható
 • függőlegesen szádfal leverésre is használható
 • a hengeres verőszegmensek megakadályozzák az acélcső kiöblösödését, tompa hegesztés is lehetséges
 • az egy darabból álló burkolatnak nincs menetes csatlakozása, ezért nagyon ellenálló, nincs kopóalkatrész és anyaggyengülés
 • a vezetőrúd rugalmasan van felfüggesztve, ezért csökkenti a vibrációt
 • bevált talajkihordási technológia

A fentiek alapján az acélcső sajtolási technológiánkat ajánljuk mindazoknak, akik munkájuk során a fenti kérdésekkel találkoznak, azaz:

 • Közművek tervezőinek és kivitelezőinek.
 • Mindazon személyeknek, akik jogosultak bontási engedélyt kiadni: gondolják meg, nem jobb-e irányított fúrással megoldani a problémát?